ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης: «Εξαιρετικά ευαίσθητο το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα»

Βασικά σημεία τοποθέτησης –παρέμβασης του Νίκου Ηγουμενίδη στην εκδήλωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε το παρών χθες (13.11.2017) στην εκδήλωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης με θέμα την «Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Κατά την τοποθέτηση-παρέμβαση του ο Νίκος Ηγουμενίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

·        Με πλήρη σεβασμό στον ιστορικό και σημερινό ρόλο της Εκκλησίας, θα ήθελα να πω ότι και η σημερινή συζήτηση και ο δημοκρατικός διάλογος που έχει ανοίξει έχει ιδιαίτερη αξία στο δρόμο προς την Συνταγματική Αναθεώρηση.

·        Η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και η ανοιχτή και ελεύθερη συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση, όπως και η σημερινή συζήτηση, ανήκουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σημαντικής και αξιοκρατικής προ – αναθεωρητικής διαδικασίαςστην κατεύθυνση διεύρυνσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής όλων στα κοινά.

·        Όπως τονίστηκε και στην αρχή που ξεκίνησε η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η απάντηση στα σημερινά προβλήματα, στις νέες προκλήσεις και την νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε την τελευταία εξαετία, δεν μπορεί παρά να είναι το πέρασμα σε μια Νέα Μεταπολίτευση και με υπέρβαση των αδιεξόδων του παλιού συστήματος, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς εθνική αναδίπλωση ή φόβο, αλλά με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ της Πολιτείας, της Εκκλησίας και φυσικά των πολιτών.

·        Πράγματι, ο άξονας της πρότασης για το νέο Σύνταγμα που αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα.

·        Σήμερα είναι σημαντική η διατήρηση –  για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους –  της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας.

·        Όπως σημαντική είναι η συζήτηση με ανοιχτά ώτα, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον ιστορικό της ρόλο, για την ώριμη εδώ και καιρό ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους.

·        Στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα χρειάζεται η στήριξη όλων, ώστε να είναι ρητά κατοχυρωμένο το να μη θίγεται το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός, αλλά και η αναγκαία συναίνεση και στην κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου, στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών, όπου απαιτείται.

·        Σε κάθε σημείο του δρόμου προς το νέο Σύνταγμα, ο εξαντλητικός διάλογος είναι απαραίτητος, χωρίς φυσικά να αποκαθιστάται η συνταγματικά αρμόδια για την αναθεώρηση Βουλή, αλλά και ως αναγκαίος κρίκος μεταξύ Πολιτείας, πολιτών και όλων των εμπλεκομένων φορέων σε μια μείζονα για τη δημοκρατία λειτουργία.

 

Το Γραφείο Τύπου

Ηράκλειο, 14.11.2017

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε