ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΣΤ΄

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

 

“Η Αριστερά είναι εδώ στις μαχόμενες κοινωνικές ομάδες με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις”

“Με τους αγώνες μας θα ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα Ελλάδα”

 

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη

στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι από τις πτέρυγες να βάλουν «φρένο», όσο και αν το λοιδορήσατε, όσο και αν η αντίδρασή σας έφτασε μέχρι και την αποχώρηση από τη συζήτησή του, το νομοσχέδιο αυτό, κομμάτι του «παράλληλου» προγράμματός μας, είναι εδώ σήμερα και συζητείται στην Ολομέλεια. Γι’ αυτό και οφείλουν σήμερα, κατά τη γνώμη μου, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, αντί να κρύβονται πίσω από διαδικαστικές προτάσεις-προφάσεις, να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος που μας ακούει με τίνος το μέρος είστε, σε ποια βάρκα ακριβώς πατάτε.

Δεν θα αναφερθώ σε επιμέρους πλευρές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την οικονομία του χρόνου, γιατί ο κύριος κορμός του αφορά στον χώρο της υγείας, με μέτρα που αφορούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας όλων των ανασφάλιστων και των μελών των οικογενειών τους και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού μας, καθώς και μέτρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που για χρόνια ταλάνιζαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως αυτά της διευκόλυνσης της διαδικασίας κρίσεων και διορισμών των γιατρών του ΕΣΥ, θέματα αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού, κίνητρα για τους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου για την κάλυψη των θέσεων των νησιωτικών και άγονων περιοχών, ρυθμίζονται θέματα του ΕΚΑΒ, ενώ λειτουργεί, ιδρύεται, ανοίγει το νέο Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Εν ολίγοις, το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα τα οποία εντάσσονται στο στόχο μας για την οικοδόμηση ενός δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού μας. Όλα αυτά, θα λειτουργούν με βάση την αρχής της ισότητας, της διαφάνειας, της αξιολόγησης, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας με γνώμονα την προστασία, τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών και των λοιπών υπηρεσιών υγείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, το κυβερνητικό έργο που επιτελείται έχει δύο συμπληρωματικές πλευρές: Από τη μία μεριά, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράψαμε με τους δανειστές μας με τα γνωστά προαπαιτούμενα και από την άλλη έχουμε το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησής μας για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη. Εδώ, περιλαμβάνονται τα «προαπαιτούμενα» –θα έλεγα- της κοινωνίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση των προαπαιτούμενων της κοινωνίας κινείται, λοιπόν, κι αυτό το σημερινό νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστή στην Αίθουσα η πρώτη υποδοχή του λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αποσύρθηκε τελικά για να δοθούν κάποιες εξηγήσεις προς τους θεσμούς, για να προετοιμαστεί καλύτερα, για να συμμετάσχει και η Αντιπολίτευση στη συζήτηση του κτλ..

Ας μη σταθούμε, όμως, σε αυτά τα ζητήματα που ουσιαστικά υποκρύπτουν διαδικαστικές ανεπάρκειες, μιας και δεν ήταν εκεί η ουσία, αλλά στην πολιτική ουσία.

Η βάναυση αντίδραση απέναντι στο νομοσχέδιο ήταν μία κίνηση με πολλά μηνύματα και αποδέκτη τελικά τον μαχόμενο λαό μας. Αποσκοπούν να ανατρέψουν τους όποιους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησής μας, που ξεφεύγουν από το μνημονιακό αποτύπωμα. Επειδή τα μέτρα δεν είναι κεντρικά και είχαν μικρό δημοσιονομικό κόστος -και ίσα-ίσα για αυτό τον λόγο ένα παραπάνω- ήθελαν να δείξουν ότι δεν επιτρέπουν καμία πολιτική αυτονομία –επιτρέψτε μου την έκφραση- στην Κυβέρνηση.

Όπως συνολικά το θέμα του χρέους του ελληνικού και της αντιμετώπισής του είναι ένα θέμα κατεξοχήν πολιτικό, έτσι η στόχευση των δανειστών μας είναι η πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μίας κυβέρνησης σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κορμό την Αριστερά. Σαφές είναι το μήνυμα, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πολιτικό χώρο στην Κυβέρνηση.

Στο δρόμο που χάραξαν οι δανειστές μας, μετά από τη γραμμή που χάραξαν, τη σκυτάλη πήραν τα σκιάχτρα, εννοώ τα ανδρείκελα, που σκοπός της ύπαρξής τους είναι να προκαλούν τρόμο για λογαριασμό του αφεντικού τους. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς που βλέπουν τον ίσκιο τους ηλιοβασίλεμα και το εκλαμβάνουν σαν το πολιτικό τους ανάστημα. Αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση, που δέσμια νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων ταυτίζεται πολιτικά με τα συμφέροντα των δανειστών, προσβλέπει με μικροκομματικά κριτήρια κινούμενη, στην πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν αυτό επιτευχθεί με την ήττα της πατρίδας μας και την πολιτική νίκη των δανειστών.

Σε αυτό το σημείο, πριν προχωρήσω παρακάτω, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι τα γνωστά μη βιώσιμα κανάλια με τα τεράστια «θαλασσοδάνεια» και την ανοχή των κομμάτων της διαπλοκής, φρόντισαν μέχρι σήμερα να μην παρουσιαστεί ούτε μία διάταξη του νομοσχεδίου, το οποίο συζητάμε.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με τη σειρά.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ανήκει στο ίδιο κόμμα με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Έχουν την ίδια νεοφιλελεύθερη ιδεολογική προσέγγιση των προβλημάτων και της αντιμετώπισής τους. Βλέπουν, δηλαδή, την έξοδο από την κρίση μέσα από την καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Και σε μία τέτοια κατεύθυνση καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων είναι η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, όσον αφορά τους μισθούς τους, είναι η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, όσον αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις. Σε μία τέτοια κατεύθυνση καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων είναι και η ανεργία.

Αυτή είναι η θέση, η ταξική, η πολιτική θέση της Νέα Δημοκρατίας και γι’ αυτό εκφράστηκαν υποδεχόμενοι το νομοσχέδιο λέγοντας να φύγει και να μην ξαναέλθει ούτε αυτό, ούτε παρόμοιο.

Ωστόσο, στην αντιπολιτευτική σας τακτική τελικά αυτοαναιρείστε και ξεκαθαρίστε μας τι ισχύει: Είμαστε «ψεύτες», επειδή φέραμε μέτρα, που τα είχατε πρωτοαποφασίσει εσείς ή είμαστε «τσαπατσούληδες», επειδή φέρνουμε νέα μέτρα ακοστολόγητα και, άρα, κινδυνεύουμε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό;

Παρακάτω. Σταματήστε, κατά τη γνώμη μου, το επικίνδυνο ψάρεμα στα θολά νερά των ρατσιστικών απόψεων «υγεία μόνο για τους Έλληνες» και ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Είστε υπέρ ή κατά της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών;

Αλήθεια, πολλά είπατε. Δεν άκουσα τι ακριβώς σας εμπόδισε να ανοίξετε το νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά, αλλά θα σταθώ στο τελευταίο. Ένα μόνο θα πω. Ζήτησα προ ημερών από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας την εικόνα των εργαζομένων στο σύστημα υγείας ανά ειδικότητα. Απάντηση: «Τριάντα πέντε χιλιάδες κενά δεν τα έχουμε ανά ειδικότητα, γιατί ακόμη δεν έχουμε εφαρμόσει τις θέσεις και κινούμαστε στην κατεύθυνση που χάραξε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας». Γιατί δεν τα έχουν ακόμα; Γιατί δεν τα έχουν μέχρι σήμερα;

Γιατί πολύ απλά, κύριοι, δεν σας ενδιέφερε να καλύψετε τις θέσεις, τα κενά, που δημιούργησε η πολιτική σας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί να σταθούμε, λοιπόν, στα επιμέρους, πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό για το κύριο, για τη συνειδητή πολιτική επιλογή σας της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης.

Η υπόκλιση στον ιδιωτικό τομέα εκφράστηκε από εδώ με τον πιο επίσημο τρόπο, από τα πιο επίσημα χείλη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είπε: «του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος».

Ένας εκ των σημερινών Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας ακόμα είναι σε απόγνωση και στεναχωριέται γιατί δεν εφηύρε ο ίδιος τα μέτρα, γιατί δεν τα βρήκαμε τα μέτρα, αλλά τα επέβαλλε η τρόικα. Κι αν δεν είχαμε τρόικα, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε.

Δεν ξέρω αν στην απελπισία του αυτός ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν ήταν αυτός ο εμπνευστής της πολιτικής της τρόικας, οδηγήθηκε να προσθέσει άλλη μια μαύρη σελίδα στην πολιτική του διαδρομή. Αναφέρομαι στην πρόσφατα εκδοθείσα «μαύρη βίβλο» της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, εδώ δεν εξετάζουμε συναισθήματα, εξετάζουμε πολιτικές θέσεις και γι’ αυτές τις θέσεις πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό.

Και ποια είναι η απολογία σας; Πάλι με τον πιο επίσημο τρόπο απ’ αυτό εδώ το Βήμα στη δεύτερη παρουσία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό και εμμέσως προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είστε παλιό, είστε πιο παλιό και από το παλιό.»

Εδώ τώρα τι να πεις; Τι να απαντήσεις; Προσωπικά, ακούγοντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, μου ήρθε στο μυαλό ο Μπρεχτ και αφήνω τον ποιητή, τον στοχαστή, να απαντήσει στη θέση μου. Διαβάζω: «Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σαν νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούρια δεκανίκια, που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας, που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει».

Θα έρθω για λίγο σε κάποιες θέσεις των λεγόμενων «Κεντρώων». Κατ’ αρχήν, θα παραπέμψω, πρώτα απ’ όλα, στη δήλωση του ίδιου του κ. Λεβέντη στην  πρώτη υποδοχή του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα: «Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε κατόπιν αίτησης των δανειστών». Αφού αυτή ήταν η θέση του κ. Λεβέντη, που σήμερα, βέβαια, ο εισηγητής του κόμματός του είπε «κάποιες γλώσσες» -δεν είναι κάποιες γλώσσες ο Πρόεδρος του Κόμματος -τι στάση κράτησε η Ένωση Κεντρώων;

Δεν συμμετέχω στη συζήτηση, παρακολουθώ απλά.

Και συνεχίζει ο κ. Λεβέντης λέγοντας «μου λένε οι ξένοι». Ποιοι ξένοι; Ξένος είναι και ο Σύρος πρόσφυγας που αυτήν τη στιγμή ενδεχομένως ανασύρεται από τα νερά του Αιγαίου, ξένος είναι και ο Σόιμπλε. Με ποιους ξένους συζητά; Ποιον εκπροσωπούν και με τι θεσμικό ρόλο;

«Να μη συμμετέχετε στην Κυβέρνηση με τον Τσίπρα γιατί θα βουλιάξετε, αλλά να συμμετέχετε μόνο σε Οικουμενική με τη Νέα Δημοκρατία». Αλήθεια, τι σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη του λαού; Τι σχεδιάζουν σε βάρος του ελληνικού λαού; Πέρα από το να τα αναμασά κάθε φορά ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων από αυτό εδώ το Βήμα, αλήθεια πώς απαντά στην ουσία όλων αυτών;

Και τι δεν ακούσαμε από ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από σας περίμενα να ακούσω τι κάνατε για να ανοίξει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Λέτε ότι δεν το βάλαμε σε διαβούλευση. Το είπε η Αγορήτρια του κόμματος προηγουμένως. Το συζητήσαμε με φορείς. Δεν έχει νόημα. Τι να καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής; Τη συζήτηση στις 17-12-2015 με τους φορείς; Και μάλιστα είπατε ότι είναι νομοσχέδιο που έχει ρουσφέτι. Ποιο ήταν το ρουσφέτι; Η διάταξη για το ωράριο των βρεφονηπιοκόμων. Στη συζήτηση που έγινε με τους φορείς έλαβε το λόγο και ο Αθανάσιος Δημούδης, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιοκόμων. Από τη συζήτηση το άρθρο 14 εναρμονίζεται πλήρως με τα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Δεν έχω χρόνο να συνεχίσω για περισσότερα. Σας παραπέμπω σε όλη τη συνεδρίαση. Ποιος υπερψήφισε τη θέση που εξέφρασε εδώ η κ. Χριστοφιλοπούλου; Ο κ. Πατούλης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγοράζει ψήφους». Αλήθεια, επειδή εγώ δεν το γνωρίζω το άθλημα, μήπως μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχουν στελέχη σας που έχουν εμπειρία εξαγοράς συνειδήσεων, ποιες είναι οι προτάσεις που αγοράζουν ψήφους; Ή είναι ρουσφέτι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων στο δημόσιο σύστημα υγείας; Με ποιες προτάσεις αγοράζουμε ψήφους; Μήπως με αυτές για την κάλυψη των προσφύγων;

Κοιτάξτε, ας σοβαρευτούμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι το νομοσχέδιο ήταν δουλειά τσαπατσούλικη, απροετοίμαστη, ρουσφετολογική ή ψηφοθηρική. Ας σταθούμε, λοιπόν, στη ουσία του.

Εμείς σε όλες τις αιτιάσεις σας απαντάμε: Ναι, η πολιτική μας είναι ταξικά μεροληπτική. Ναι, η πολιτική μας προσπαθεί μέσα από χιλιάδες εμπόδια και πιέσεις να στηρίξει τους φτωχούς και τους αδύναμους, να στηρίξει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Κουρελού θα έλεγα ότι είναι το περίβλημα με το οποίο προσπαθείτε να ντύσετε τη γύμνια της πολιτικής σας. Ρουσφετολογική και ψηφοθηρική ήταν -και δυστυχώς για το λαό μας παραμένει ακόμα- η πολιτική σας.

Και κάτι ακόμα. Η πολιτικά άχρωμη, άοσμη, άγευστη και τεχνοκρατική προετοιμασία και αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για τα οποία μας εγκαλείτε, είναι εύκολα αφομοιώσιμα από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική χωρίς τον πολιτικό προσανατολισμό, χωρίς τις πολιτικές σταθερές, με κοινωνικό πρόσημο και αριστερό αποτύπωμα.

Αυτό εξηγεί και γιατί τα πολιτικά σας σκάφη μπατάρουν ελαφρώς προς τα δεξιά.

Σχετικά με αυτές τις σημαδούρες τις πολιτικές μιας αριστερόστροφης πορείας εμείς να απαντήσουμε: “Ναι, έχουμε τη βούληση να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη πορεία της πατρίδας μας”.

Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για το πρόγραμμά μας, να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη της χώρας με ένα κίνημα, το οποίο θα τσακίσει εμπόδια και αντιστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας και θα επιβάλλει τελικά λύσεις στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας.

Το μήνυμα είναι σαφές:

Η Αριστερά είναι εδώ στις μαχόμενες κοινωνικές ομάδες με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Με τους αγώνες μας θα ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα Ελλάδα.

Ευχαριστώ.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε