Η Μεσαρά μπορεί να διαδραματίσει τον ιστορικό ρόλο που της αξίζει στον πρωτογενή τομέα

 Του Νίκου Ηγουμενίδη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον “Αντίλαλο της Μεσαράς” το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Στον αντίποδα της προηγηθείσας καταστροφής και στην προσπάθειά μας να βγάλουμε την οικονομία, την κοινωνία, την χώρα από την οικονομική δίνη, ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα  είναι πρωταρχικής σημασίας.

Σήμερα είναι πρώτιστο καθήκον να αξιοποιηθούν, επιστραφούν και αναμορφωθούν όλα τα βασικά θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία που στερήθηκε η περιοχή και που θα ενισχύσουν τον τροχό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μεσαράς.

Είναι σαφές ότι η ενίσχυση των καλλιεργειών, ο εμπλουτισμός, η εξειδίκευση στις ποικιλίες και καλλιέργειες της περιοχής απαιτούν συμπράξεις με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι μοχλός ανάπτυξης η ουσιαστική αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς ως πρωταγωνιστής στην επιστημονική υποστήριξη της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλήνια.

Έχει ήδη προταθεί, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της σχολής να λειτουργήσουν Επαγγελματικό Λύκειο (αγροτικό ΕΠΑΛ, τμήμα του ΕΠΑΛ Μοιρών), μεταλυκειακό Έτος Σπουδών – Τάξη Μαθητείας, και Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοίτησης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για λειτουργία αντίστοιχων προγραμμάτων του Υπ. Παιδείας.

 

Είναι εξίσου επιτακτικό το ζήτημα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων. Η υπόθεση των μεγάλων και μικρών φραγμάτων, αλλά και των λιμνοδεξαμενών, όπως και η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, είναι ζητήματα που σήμερα αφενός ξεκλειδώνουν με συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων και που το επόμενο διάστημα χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δώσουν την απαιτούμενη βαρύτητα.

 

 Ειδικά για το φράγμα στο Πλατύ, μετά από πολυετή καθυστέρηση και με τις ευθύνες να βαραίνουν τις παλαιότερες ηγεσίες του Υπουργείου σήμερα  έχουμε στα χέρια μας την έγκριση της γεωλογικής μελέτης, της οριστικής συγκοινωνιακής μελέτης, της οριστικής υδραυλικής μελέτης (φράγματος και αγωγού μεταφοράς), των τευχών δημοπράτησης και της μελέτης οικονομικής σκοπιμότητας.

Η κινητοποίηση πόρων από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από το Υπουργείο Υποδομών μας ανοίγει το δρόμο.

Όπως θα πρέπει να διερευνηθεί το επόμενο διάστημα σοβαρά η σύγχρονη τεχνική δημιουργίας πυρήνων συμπύκνωσης στα σύννεφα ως μέτρο προστασίας απέναντι στη λειψυδρία και ενίσχυσης της τροφοδοσίας των αγροτικών εκτάσεων.

Σημαντική παράμετρος είναι και η απρόσκοπτη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων για την περιοχή της Μεσαράς. Όχι μόνο μέσα από την εντατικοποίηση των έργων για τον δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, αλλά και μέσα από την πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού.

Δεν μπορεί στο πρώτο τέταρτο του 21ιου αιώνα η Μεσαρά να απομονώνεται από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Τέλος, η ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα με επίκεντρο την Μεσαρά και μέσα από την διασύνδεση με την ολοένα αυξανόμενη πορεία του κρητικού τουρισμού δίνει δυνατότητες αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της, που μόνο μια μικρή ιδέα μας προσφέρουν τα σημερινά παραδείγματα ξενοδοχείων της Κρήτης που τολμούν να προσφέρουν κρητικά εδέσματα στους τουρίστες.

Γεγονός είναι ότι σήμερα έχει ανοίξει σε στέρεες βάσεις η συζήτηση απεγκλωβισμού των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου που εγκλωβίστηκαν την καταστροφική πενταετία 2010 – 2014, με την συρρίκνωση κατά 1/4 του εθνικού μας πλούτου. Η Μεσαρά, απέναντι στην προηγηθείσα επιχείρηση απαξίωσης του παραγωγικού τομέα, με σχεδιασμό και συνεργασίες με όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, μπορεί να παίξει τον ιστορικό ρόλο που της αξίζει, δηλαδή να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα.

 

Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής Ν.Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο
Για να λαμβάνεις ενημερωτικό υλικό και γνωρίζεις για τις δράσεις μας.
Γράψε απλά το email σου!
Εγγραφείτε